Zakaj bambus?


 

Bambus predstavlja eno izmed najpomembnejših rastlin za ljudi in ekosistem. Bambus je trajnica iz družine trav z olesenelimi stebli, ki lahko doseže višino tudi do 40 metrov.

 

Bambus lahko najdemo povsod po svetu, na različnih podnebnih področjih, od hladnih gorskih do vročih tropskih predelov Severne in Južne Amerike, Vzhodne Azije, severne Avstralije in južne Afrike.

 

Izjemno hitra rast in zmožnost naravne regeneracije so lastnosti, ki dajejo bambusu naziv "zeleni" material . V določenih razmerah lahko zraste tudi do 75 cm dnevno in to brez uporabe gnojil, pesticidov ali velikih količin vode.

 

Bambus ima pozitivne vplive na okolje in podnebje. En hektar bambusa proizvede do 35% več kisika kot enako območje dreves in absorbira 4 krat več ogljikovega dioksida.

 

Predpostavlja se, da bi lahko z množično zasaditvijo bambusa izničili učinke globalnega segrevanja, v samo 6 letih. Hkrati pa bi s tem zagotovili obnovljivi vir hrane, proizvodnega in gradbenega materiala ter preprečili erozijo.

 

Bambus hitro postaja okolju prijazna alternativa v pohištveni, tekstilni in papirni industriji. S 5.38 milijonov hektarjev bambusovih nasadov in 100.000 hektarjev letnim prirastom, Kitajska predstavlja vodilno svetovno proizvodnjo bambusa.